Askarruttaako putkiremontin hinta?

18.04.2017

Mieti asiaa ajoissa. Kun olet hyvissä ajoin liikkeellä, putkiremontti hoituu hallitusti ja sujuvasti – ja myös edullisemmin. Selvitä oman alueesi hintataso pyytämällä useita tarjouksia ja käy tarjoukset läpi kunkin urakoitsijan kanssa yksityiskohtaisesti. Ellet kilpailuta, putkiremontin hinta saattaa nousta remontin oikeaa arvoa korkeammaksi. Mutta ei halvinkaan hinta ehkä ole se viisain vaihtoehto. Muista, että olet ostamassa talollesi turvaa seuraavaksi 30 vuodeksi. Pelkän hintalapun sijasta kannattaa siis kiinnittää huomiota kokonaisuuteen.

Mitkä asiat vaikuttavat putkiremontin hintaan

Putkiremontin hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat ainakin nämä: talon koko ja rakennusmateriaali – puuta vai kiveä – sekä väliseinien rakenne. Entä uusitaanko vain käyttövesiputket vai tehdäänkö samalla myös lämpöverkkoremontti? Ja totta kai sekin vaikuttaa, paljonko putkea pitää vetää eli kuinka kaukana kotisi vesipisteet ovat toisistaan.

Tässä muutama suuntaa antava esimerkki putkiremonttien hinnoista. Otathan huomioon, että hinta vaihtelee aina remonttikohteen mukaan. Kun sovit ilmaisen arviokäynnin, saat remontista kiinteähintaisen tarjouksen. Se ei vielä sido sinua mitenkään.

• Käyttövesiremontti, yksitasoinen omakotitalo (noin 120 m²) 4 000 €
• Käyttövesiremontti, kolmikerroksinen rintamamiestalo 5 500 €
• Lämpöverkkoremontti, yksitasoinen omakotitalo, 10 patteria 8 900 €
• Lämpöverkkoremontti, kolmikerroksinen rintamamiestalo, 12 patteria 11 000 €

Esimerkkien hinnat sisältävät mitoituksen ja suunnittelun, vanhan järjestelmän purkutyöt ja tyhjennyksen, uuden putkituksen asennettuna tarvikkeineen, uudet patterit venttiileineen (lämpöverkkoremontissa), läpiviennit ja kytkennät, testauksen ja koeponnistuksen sekä dokumentit ja loppusiivouksen.

putkireontti kartoitus

Kaikki alkaa kartoituksesta

Kun aloitetaan asiantuntijan tekemällä kartoituksella, ei tehdä turhia remontteja. Kaikkea ei välttämättä tarvitse vaihtaa uuteen. Vaihtoehtona voivat olla putkiston elinkaaren pidentämiseen tähtäävät toimenpiteet kuten oikeaoppinen vedenkäsittely.

Putkirikkojen yleisimpiä aiheuttajia ovat korroosio ja pistesyöpyminen. Itsepuhdistuva sinkkianodiin perustuva vedenkäsittelylaite ja suodatin suojaavat putkistot korroosiota ja kalkin kertymistä vastaan tehokkaasti ja ilman kemikaaleja. Putkistojen korroosioon voivat vaikuttaa muutkin tekijät, eikä niistä kaikkia voida tietää ennalta tai ehkäistä. Pääsääntöisesti kuitenkin epäjalompi metalli syöpyy aina ensimmäiseksi, ja siksi korroosionestolaite on hyvä valinta.

Putkiremontissa kannattaa sijoittaa laatuun

Putkiremontissa on kyse paljosta muustakin kuin putkista. Itse asiassa niiden osuus remontin kokonaishinnasta on vain noin 25 %. Toisen kerran: kiinnitä huomiosi kokonaisuuteen ja sen laatuun. Itseään ei kannata yrittää narrata!

Otathan huomioon, että hinta vaihtelee aina remonttikohteen mukaan. Kun sovit ilmaisen arviokäynnin, saat remontista kiinteähintaisen tarjouksen.

Tärkeä seikka laadussa ovat materiaalit. Valitse vain ensiluokkaisia, Suomen oloihin suunniteltuja ja testattuja, kotimaassa tai Euroopassa valmistettuja tuotteita. Tässä kohtaa tarkkana myös asennusyrityksen kanssa! Hyvä sellainen osaa tarjota aina parhaan mahdollisen ratkaisun haasteellisiinkin kohteisiin – ja ottaa samalla huomioon asiakkaan toiveet sekä hyvän rakennustavan ja lainsäädännön vaatimukset. Jotkut esimerkiksi saattavat väittää, että pinnoituksella saadaan yhtä hyvä lopputulos kuin putkien vaihtamisella. Näin ei ole. Pinnoitetut putket kestävät käyttöä huomattavasti lyhyemmän ajan kuin uudet.

Laatu näkyy siinäkin, että koko remontissa käytetty tuoteperhe on mietitty yhtenäiseksi. Putkiremontti on aina kokonaisuus, jonka kaikkien osien tulee sopia yhteen keskenään. Muista myös tarkistaa, että ne kaikki näkyvät kustannusarviossa!

Ja viimeisenä – mutta ei vähäisimpänä – tulee muistaa, että kun tuotteiden valmistajalla on oma organisaationsa edustettuna myös Suomessa, toimivat jälkimarkkinointi ja takuuasiatkin aina vaivattomasti.

Lisää putkiremontin hintaan vaikuttavia asioita

Putkiremonttien hintojen vertailua keskenään hankaloittaa se, että remontin yhteydessä saatetaan (ja usein kannattaakin) laittaa uusiksi myös yhtä ja toista muuta. Esimerkiksi käyttövesiputkien uusimisen yhteydessä vaihdetaan myös vesikalusteet ja lämminvesivaraaja.

Lämpöjohtojen lisäksi patterit ja lämmöntuottaja saattavat mennä vaihtoon. Itse asiassa putkien uusimisen yhteydessä voi ollakin viisasta parantaa omakotitalon energiatehokkuutta ja tarvittaessa muuttaa lämmitystapaa. Sama koskee kylpyhuoneen kalusteiden uusimista ja keittiön päivittämistä ajan tasalle.

Tarkkana kirjallisen sopimuksen kanssa

Yhtä ainoaa oikeaa ja yksiselitteistä putkiremontin hintaa ei siis ole, vaan hinta määräytyy tapaus ja tahtotila kerrallaan. Paljon riippuu myös omista valinnoistasi. Vielä kerran: katso kokonaisuutta, panosta laatuun – siitä se lähtee.

Vielä muutama sana kauppatavasta. Putkiremonttia ei saisi koskaan myydä eikä ostaa pakkomyyntinä. Myyjien on hyvä olla paikallisia toimijoita ja putkiasennuksesta sekä putkituotteista hyvin perillä olevia ammattilaisia. Remontista pitää aina tehdä kirjallinen sopimus, joka pohjautuu lakiin ja yleisiin sopimusehtoihin ja josta josta käy yksityiskohtaisesti ilmi, mitä kaikkea kauppaan kuuluu. Ole tarkkana, sillä kaikilla alan toimijoilla kustannukset eivät välttämättä sisällä esimerkiksi tarvikkeita tai yhteensopivia osia. Varmista myös, että saat selkeät ja kattavat takuuehdot.


Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkkejä LVI-asennusliikkeen valintaan 25.04.2017
Vinkkejä LVI-asennusliikkeen valintaan

Putkiremontin toteuttajan – ja toki pienempienkin huoltotöiden tekijän – pitää olla kokenut LVI-ammattilainen, joka tuntee alan määräykset ja hallitsee remontin kaikki vaiheet yhtenä kokonaisuutena. Paikallinen, alalla pitkään toiminut LVI-asennusliike, jolla on hyvät ja luotettavat referenssit, on yleensä hyvä valinta. Ota mahdollisuuksien mukaan selvää yrityksen jatkuvuudesta ja kyvystä hoitaa vastuunsa. Kun ne ovat kunnossa ja yrityksen talous vakaalla pohjalla, yritys kantaa vastuunsa, jos ongelmia sattuisi ilmenemään remontin jälkeen. Luotettavalla yrityksellä on myös vastuuvakuutus ja takuulupaukset kunnossa.

Uutta laatua putkiremontteihin 05.04.2017
Uutta laatua putkiremontteihin

Parempi Putkiremontti lanseerataan OmaKoti-messuilla (Helsingin Messukeskus 6.–9.4.2017). Uudessa konseptissa on mukana alan kokeneimpia toimijoita. Pitävä laatuketju syntyy asiantuntevasta suunnittelusta, alan ykköstuotteista ja ammattitaitoisesta asennuksesta.

Laske Putkiremontin hinta Tee Putkiremontin Tarvekartoitus