Kinkkurasva on paras keino laittaa viemärit umpitukkoon

20.12.2017

Jotta varmistat jouluiltaan pelkkiä mieluisia yllätyksiä, kannattaa ylimääräinen kinkkurasva varastoida erilliseen tiiviiseen pakettiin. Vaikka aattona kiire kuinka painaisi kintereillä, kinkun paistorasvoja ei missään nimessä saa kaataa viemäriin.

Kinkun paistorasva on nimittäin paras mahdollinen tapa tukkia viemärit: mikäli rasva hulahtaa rööristä alas, seurauksena on pahimmillaan tulva sekä keittiössä, vessassa että kylpyhuoneessa, sillä jätevesi nousee ylös niin lattiakaivoista kuin altaiden viemäreistäkin. Kaoottinen tilanne ei juuri naurata. Pahimmillaan koko joululoma on pilalla – tulvivissa pesutiloissa saunominen ei juuri maistu edes intohimoisimmalle löylynheittäjälle.

Kun onnettomuus on tapahtunut, vimmainen vedenlaskeminen ei auta, vaan vain pelkästään pahentaa asiaa. Rasva on ehtinyt paakkuuntua putkistoihin, ja kylmä vesi edistää rasvan kovettumista ja viemärin tukkeutumista entisestään.

 

Mitä pitäisi tehdä, jotta välttyy epämiellyttäviltä yllätyksiltä joulunpyhinä?

Vastaus on helppo: valuta ylimääräinen paistorasva vanhaan limsa- tai muuhun pulloon ja sulje korkki tiiviisti. Myös tyhjä maitopurkki käy, mikäli maltat antaa rasvan jäähtyä. Jäähtymisen edistämiseksi purkin voi toimittaa pakkaseen, jolloin kotiväki säästyy myös hajuhaitoilta sisätiloissa.

Kun rasva on jäähtynyt ja kovettunut, sen voi hävittää muun seka- tai biojätteen seassa. Mikäli hyväntekeväisyys on lähellä sydäntä, paistorasvat kannattaa käydä viemässä lähimpään Kinkkutemppu-keräyspisteeseen. Näistä paistorasvoista tehdään uusiutuvaa dieseliä ja tuotot lahjoitetaan vähävaraisia perheitä avustavan Hope-yhdistyksen toimintaan.

Mikäli naapuri on tukkinut viemärin puolestasi, kutsu LVI-ammattilainen paikalle. Kotikonstein kerrostalon pitkät putket nimittäin tuskin aukeavat, vaikka käytössäsi olisi tehokkain karhupumppu.

Ei muuta kuin rasvat pulloon ja kierrätykseen!


Aiheeseen liittyvät artikkelit

Olisiko talossasi käyttövesiremontin aika? 11.05.2017
Olisiko talossasi käyttövesiremontin aika?

Ajoissa tehty käyttövesiputkien remontti säästää sinulle mojovan summan rahaa ja kosolti mielenrauhaa verrattuna remontin siirtämiseen. Mutta milloin se oikea aika on? Katso vinkit.

Mistä niitä kosteusvaurioita oikein syntyy? 31.10.2017
Mistä niitä kosteusvaurioita oikein syntyy?

Kun Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK tutkivat vuosina 2015–2016 yli 400 asuinrakennusten kosteusvauriotapausta, noin puolessa tapauksista vaurion aiheuttama vahinko olisi voitu estää tai sen haittoja olisi voitu vähentää. Selvityksessä oli mukana 293 omakotitaloa, 42 rivitaloa ja 96 asuinkerrostaloa. Eniten vaurioita oli omakotitaloissa.

Laske Putkiremontin hinta Tee Putkiremontin Tarvekartoitus