Lämmin koti ja huoleton olo – kun kaikki on kunnossa

05.09.2017

Jos talossasi on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, sen toiminta ja koko lämmitysverkoston yleiskunto kannattaa tarkistaa, ennen kuin käännät nupit kaakkoon. Perusasiat voi varmistaa itse, mutta etenkin hiukan vanhemman lämpöverkon kyseessä ollen on turvallisempaa pyytää Parempi Putkiremontti -asennusliikkeen ammattilainen paikalle. Lämmitysverkoston vuodot kun ovat tyypillisesti pieniä, vaikeasti havaittavia tihkuvuotoja, jotka pääsevät näin jatkamaan tihutyötään talon rakenteissa pitkäänkin.

Syyspuuhia ennen kuin lämmitys hyrähtää käyntiin

Pattereiden ilmaus lienee tuttua syyspuuhaa vesikiertoista lämpöjärjestelmää käyttäville. Myös termostaattien ja venttiilien toiminta tulisi tarkistaa. Kunnossa oleva termostaattisten patteriventtiilien termostaattiosa sulkee lämmitysveden virtauksen patterissa, jos huoneeseen tulee runsaasti lämpöenergiaa muualta – esimerkiksi sähkölaitteista tai ihmisistä. Tämän varmistaminen saattaisi hyvinkin olla LVI-alan ammattilaisen hommia.

Tarkkaile myös painemittaria. Jos joudut usein lisäilemään painetta, hälytyskellot soivat.

Jos ja kun lämmitysverkostossa vettä kierrättävä pumppu on ollut lomalla koko kesän ajan, myös sen toiminta on syytä varmistaa. Pumpun pesään on saattanut kertyä häiriöitä aiheuttavia epäpuhtauksia. Suosittelemme turvautumista ammattilaisen apuun. Vesipumpun pyörintänopeuskin kannattaa tarkistaa – ja alentaa sitä, mikäli paluuveden lämpötila on liian korkea.

Tarkkaile myös painemittaria. Jos joudut usein lisäilemään painetta, hälytyskellot soivat. Syy voi olla paisunta-astiassakin, mutta jos sen yleisimmät viat on suljettu pois, vesivahinko on todennäköinen.

 

Tasaista lämpöä talon joka kolkkaan

Ja kun se ammattilainen sitten on tullut taloon, niin pyydä häntä tarkistamaan koko järjestelmän perussäätö. Se tarkoittaa lämmitysjärjestelmän tasapainottamista niin, että verkoston eri osiin virtaa oikea määrä kuumaa vettä. Muuten jokin osa talostasi jää talvella liian kylmäksi, ja jossain päin taloa puolestaan on liian lämmin. Toimiva lämmitysjärjestelmä pitää sisälämpötilan miellyttävänä ulkolämpötilan vaihteluista huolimatta. Tiesitkö, että sopiva huonelämpötila on 20–22 astetta? Jos haluat nostaa sitä yhdellä asteella, lämmityskulut saattavat nousta jopa 5 %.

 

Viimeistään tässä kohtaa ammattilainen paikalle

Jos talosi on 25–30 vuotta vanha, sen lämpöverkko kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella. Pyydä paikalle Parempi Putkiremontti -asennusliikkeen asiantuntija tekemään kuntokatsastus. Hänen käyntinsä ei sido sinua mitenkään eikä maksa sinulle mitään. Jos remonttia tarvitaan, saat sille pitävän hinta-arvion ja aikataulun. Omat ammattitaitoiset ja kokeneet suomalaiset asentajamme hoitavat työn luotettavasti alkukartoituksesta loppusiivoukseen. Remontin aikana voi asua kotona.

Lähteet: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry ja Lämmitysenergia Yhdistys ry

Lämpöverkkoremontista voit lukea lisää täältä


Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ehkäise ajan tihutyöt talosi lämpöverkossa (ja lompakossasi) 02.08.2017
Ehkäise ajan tihutyöt talosi lämpöverkossa (ja lompakossasi)

Kuuluisa ajan hammas ei säästä talosi lämpöverkkoakaan. Siksi kannattaa olla valppaana – ja valmiina torjuntatoimiin. Tutustu vaaran merkkeihin ja Parempaan Lämpöverkkoremonttiin.

Nostaako putkiremontti asunnon arvoa? 18.05.2017
Nostaako putkiremontti asunnon arvoa?

Nostaako putkiremontti asunnon arvoa? Kyllä tai ei, tilanteen mukaan – mutta ainakin ostajan kiinnostusta se voi lisätä. Lisäksi mm. kylpyhuone on paikka, jonka kunto vaikuttaa paljon yleiskuvaan koko asunnon tasosta. Katso lisää näkökulmia asiaan.

Laske Putkiremontin hinta Tee Putkiremontin Tarvekartoitus