Mistä niitä kosteusvaurioita oikein syntyy?

31.10.2017

Kun Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK tutkivat vuosina 2015–2016 yli 400 asuinrakennusten kosteusvauriotapausta, noin puolessa tapauksista vaurion aiheuttama vahinko olisi voitu estää tai sen haittoja olisi voitu vähentää. Selvityksessä oli mukana 293 omakotitaloa, 42 rivitaloa ja 96 asuinkerrostaloa. Eniten vaurioita oli omakotitaloissa.

Hyvä hoito, kunnossapito ja oikea käyttö

Kosteusvaurio ei ole pelkästään tiettyjen riskirakennusten tai rakenteiden ongelma, todetaan tutkimusraportissa. Jos oikea käyttö ja kunnossapito laiminlyödään, mikä tahansa asuinrakennus voi vaurioitua. Kun huolehtii säännöllisesti tavallisista arkisista huoltotoimista kuten putkiliitosten tarkistamisesta, pakastimen sulattamisesta, viemäritukosten avaamisesta ja vesikourujen puhdistuksesta, on tehnyt jo paljon asian eteen. Kannattaa myös tarkkailla vanhenevien kodinkoneiden tilaa, koska niiden tekninen toimivuus heikkenee aikaa myöten.

Äkillisiä laite- ja putkirikkoja rakenteiden sisällä on talon omistajan tai käyttäjän yleensä mahdotonta estää. Siksi suosittelemme varsinkin hiukan iäkkäämmissä rakennuksissa (tosin ongelmia voi olla myös uudemmissa) kääntymistä Parempi Putkiremontti -asennusliikkeen puoleen. LVI-asentajamme tekemä kuntokatsastus ei maksa mitään eikä myöskään sido sinua mitenkään – mutta saattaa pelastaa talosi kunnon. Emme koskaan yritä myydä asiakkaillemme mitään, mitä he eivät tarvitse.

 

Älä ryhdy tee-se-itse-mieheksi/-naiseksi

Kosteusvauriot eivät useimmiten johdu normaalista elämisestä, vaan virheistä rakentamisessa tai laiminlyönneistä hoidossa. Tutkimuksen mukaan eniten kosteusvaurioita oli aiheutunut putkirikoista sekä laitteiden tai kalusteiden ja putkien välisistä vuotavista liitoksista.

Kannattaa myös tarkkailla vanhenevien kodinkoneiden tilaa

Toiseksi suurin syy olivat virheelliset rakenteet kuten puuttuva vedeneristys, aluskate, salaojitus tai alapohjan kapillaarisen veden nousun estävä maa-aines.

Kun tämä yhdistetään tietoon, että eniten ongelmia oli omakotitaloissa, tutkijat päättelivät tee-se-itse-miesten korostuvan aineistossa. Jos asuntoa lähtee omin päin muuttamaan tai ”remontoimaan”, luvassa saattaa olla ongelmia.

Paremmassa Putkiremontissa homman hoitavat suomalaiset alan ammattilaiset siististi ja sujuvasti muutamassa päivässä ja takuutyönä alkusuunnittelusta loppusiivoukseen asti. Sovimme kaikesta kanssasi, ja aikataulumme sekä kustannusarviomme pitävät. Uudet putket asennetaan siististi pintavetona rakenteita rikkomatta ja ilman purkutöitä.

 

Suuria summia kosteusvaurioiden korjaamiseen

Edellä mainitun raportin mukaan Suomessa käytetään vuositasolla noin 400 miljoonaa euroa asuinrakennusten kosteusvaurioiden korjaamiseen. Näin ei olisi, jos kiinteistönomistajat teettäisivät remontit ajallaan ja luotettavilla sekä kokeneilla alan ammattilaisilla. Sellaisen saat paikallisesta Parempi Putkiremontti -asennusliikkeestä yhdellä puhelinsoitolla katsastamaan tilanteen. Ihan ilmaiseksi. Kannattaa toimia mieluummin hiukan ennakoiden, ennen kuin vahinko ehtii tapahtua!

 

Lähteet: VTT ja TAMK sekä Aamulehti

 


Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ehkäise ajan tihutyöt talosi lämpöverkossa (ja lompakossasi) 02.08.2017
Ehkäise ajan tihutyöt talosi lämpöverkossa (ja lompakossasi)

Kuuluisa ajan hammas ei säästä talosi lämpöverkkoakaan. Siksi kannattaa olla valppaana – ja valmiina torjuntatoimiin. Tutustu vaaran merkkeihin ja Parempaan Lämpöverkkoremonttiin.

Olisiko talossasi käyttövesiremontin aika? 11.05.2017
Olisiko talossasi käyttövesiremontin aika?

Ajoissa tehty käyttövesiputkien remontti säästää sinulle mojovan summan rahaa ja kosolti mielenrauhaa verrattuna remontin siirtämiseen. Mutta milloin se oikea aika on? Katso vinkit.

Laske Putkiremontin hinta Tee Putkiremontin Tarvekartoitus