Mitä pönttöön saa laittaa – ja mitä ei?

03.10.2017

”Sallitut aineet” on äkkiä lueteltu: pöntön huuhteluvesiä, wc-paperia ja sitä itseään. Lisäksi pönttöön voi kaataa astian- ja pyykinpesuvesiä sekä peseytymisessä ja siivouksessa käytetyt vedet.

Kieltotaulu on pidempi. Älä laita wc-pönttöön mitään roskia – ei edes hammaslankaa. Se ei ole biohajoavaa, vaan voi kerätä mukaansa muuta ryönää ja aiheuttaa näin tukoksen. Sama koskee hiuksia – isoina määrinä ne voivat johtaa ongelmiin puhdistuslaitoksella. Ja hyvät leidit: ei tamponeja, terveyssiteitä saati vauvanvaippoja (kyllä, jälkimmäisiäkin kuulemma yritetään hulautella viemäristä alas). Mitkään niistä eivät hajoa märissä olosuhteissa. Investoi mieluummin kunnolliseen roskakoriin, sille on vessassa ja/tai kylppärissä käyttöä. Ou-nou-listalla ovat myös käytetyt kahvinporot, ne eivät ole vesiliukoisia (ellet kompostoi, laita sekajätteeseen).

Kaikki roskat voivat aiheuttaa viemärissä tukoksia, rikkoa jätevesipumpun tai tuottaa ongelmia jätevedenpuhdistamolla.

Ja aivan erikseen tämä: vaikka wc-paperirullien hylsyissä lukisi ”Flushable”, niitä ei pidä heittää wc-pönttöön, sanovat asiasta perillä olevat lähteet. Laita ne kartonkikeräykseen tai sekajätteeseen.

 

Lisää pahiksia – ja ethän hyysää rottia

Edellä tulikin jo lueteltua koko joukko tyypillisiä viemärintukkijoita. Lisää niitä ja muuten ympäristölle haitallisia tapauksia riittää. Kuituliinat, lemmikkien kuivikkeet ja hiekat, tupakan tumpit ja hiekka kuuluvat sekajäteastiaan, samoin nestemäinen rasva suljetussa pakkauksessa. Kiinteän ja hyytyneen rasvan oikea osoite on biojäteastia (tai lämpökompostori, jos sinulla on sellainen). Klassikkomoka on kaataa jouluna kuumat kinkunrasvat wc-pönttöön: kylmä vesi jähmettää ne pian paakuksi.

Biojäteastia/lämpökompostori on oikea loppusijoituspaikka ruoan tähteille, kahvin- ja teenporoille, hedelmien, vihannesten ja juuresten sekä kananmunien kuorille. Ja kukkamullalle.

Pehmeät ruoantähteet eivät välttämättä tuki viemäreitä, mutta kelpaavat ravinnoksi muun muassa viemäriverkoston sivuputkissa liikkuville rotille. Ja kun ruokaa riittää, rotatkin lisääntyvät.

 

Ehdoton ei lääkkeille ja vanhentuneille kodin kemikaaleille

Oman alueesi jätehuoltolaitokselta saat tarvittaessa ohjeet, miten vanhentuneet kodin kemikaalit hävitetään. WC-pönttöön tai luontoon niitä ei saa missään tapauksessa laittaa. Vaarallisten jätteiden keräykseen kuuluvat mm. maalit, liimat ja lakat sekä erilaiset liuotinaineet asetonista tinneriin. Samoin öljyt, rasvat ja hapot, emäksiset pesuaineet ja kasvinsuojelu- ja torjunta-aineet. Vanhentuneet ja käyttämättä jättäneet lääkkeet palautetaan apteekkiin. Netistä näet tarkemmat ohjeet niiden käsittelyyn.

Viemäriverkostoon päätynyt aine kulkeutuu jäteveden mukana jätevedenpuhdistamolle. Haitallisten aineiden ominaisuuksista riippuu, kuinka paljon niitä saadaan poistettua puhdistusprosessin aikana. Osa aineista ei poistu lainkaan tai vain heikosti.

Todellisuudessa iso osa jätevesiin päätyvistä haitallisista aineista on peräisin tavallisista suomalaisista kodeista, ei pelkästään teollisuudesta. Yksi askel parempaan suuntaan on valita kotiin ympäristömerkittyjä pesuaineita ja annostella niitäkin oikein. Vältä antibakteeristen ja desinfioivien aineiden käyttöä.

Lähteenä mm. www.pytty.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Olisiko talossasi käyttövesiremontin aika? 11.05.2017
Olisiko talossasi käyttövesiremontin aika?

Ajoissa tehty käyttövesiputkien remontti säästää sinulle mojovan summan rahaa ja kosolti mielenrauhaa verrattuna remontin siirtämiseen. Mutta milloin se oikea aika on? Katso vinkit.

Voihan hajulukko! 17.07.2017
Voihan hajulukko!

Ellei kylpyhuoneesi ole aivan atomeina, hyvä siivous ja siistinä pitäminen nostaa sen käyttölaatua mukavasti. Jos taas kylppäri on äskettäin remontoitu, säännöllinen puhtaudesta huolehtiminen säilyttää sen ykköskunnossa pidempään. Olisiko näistä siivousvinkeistä sinulle hyötyä?

Laske Putkiremontin hinta Tee Putkiremontin Tarvekartoitus