Talvi voi yllättää autoilijoiden lisäksi vesijohdotkin

08.11.2017

Suomen talvi keikkuu milloin missäkin lämpöasteissa – etenkin eteläisessä osassa maata – mutta kyllä se pakkanenkin yleensä jossain vaiheessa alkaa paukkua. Ja jos sitten lumipeitettä ei ole riittävästi, ovat putket vaarassa jäätyä. Ei hyvä! Ja muistathan, että pakkasen lauhtuessa jäätymisen vaara on vielä suurempi.

Pienennä jäätymisen riskiä

Jäätymisen matematiikka on hyytävän loogista: putkissa oleva vesi alkaa jäätyä, kun lämpötila laskee pakkasen puolelle. Varmista ajoissa, että putket ovat tiloissa, joissa lämpö pysyy plussan puolella. Tarkista, että ovet ja muut aukot ovat tiiviisti kiinni ja että tilojen lämmitysjärjestelmä pitää ne riittävän lämpiminä. On lisälämmittimen paikka, jos pakkanen uhkaa hiipiä sisään. Riskiä voi pienentää myös laittamalla kunnon eristysmateriaalia putkireittien kohdalle.

Kaiken kaikkiaan on fiksua tarkistaa automatiikan ja lämmityksen toiminta ennen pakkaskautta. Huoltoliikkeen tekemä tarkastus on edullisempi vaihtoehto kuin jäätymisvaurioiden korjaus. Muista myös vapaa-ajan asunto ja tilat, joissa ei päivittäin oleskella. Kun käyt tarkistamassa niiden tilanteen, jätä sisätilojen väliovet auki – sekin auttaa.

Vielä yksi niksi: Jos jäätymisen vaara uhkaa, jätä kovimmilla pakkasilla hana auki pienelle virtaukselle. Virtaava vesi ei jäädy yhtä helposti kuin paikallaan oleva.

 

Jätä sulattaminen ammattilaisille

Jos putket pääsevät jäätymään varotoimista huolimatta, älä kokeile tee se itse -konsteja. Viisaampaa on jättää sulattaminen Parempi Putkiremontti -liikkeen ammattilaisten tehtäväksi. Sulattaminen vaatii osaamista, oikeita menetelmiä ja laitteita – muuten siitä voi koitua ikäviä lisävahinkoja. Ja jos on oikein huono tuuri, vesi on voinut jäätyessään ja laajetessaan jo rikkoa putken. Silloin ammattilaisten taito on todella tarpeen.

Muistutamme varmuuden vuoksi vielä, että avotulta ei koskaan saa käyttää putkien lämpimänä pitämiseen tai sulattamiseen. Siinä on iso riski sytyttää tulipalo.

Lähde: LVI-TU ry

 


Aiheeseen liittyvät artikkelit

Olisiko talossasi käyttövesiremontin aika? 11.05.2017
Olisiko talossasi käyttövesiremontin aika?

Ajoissa tehty käyttövesiputkien remontti säästää sinulle mojovan summan rahaa ja kosolti mielenrauhaa verrattuna remontin siirtämiseen. Mutta milloin se oikea aika on? Katso vinkit.

Mistä niitä kosteusvaurioita oikein syntyy? 31.10.2017
Mistä niitä kosteusvaurioita oikein syntyy?

Kun Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK tutkivat vuosina 2015–2016 yli 400 asuinrakennusten kosteusvauriotapausta, noin puolessa tapauksista vaurion aiheuttama vahinko olisi voitu estää tai sen haittoja olisi voitu vähentää. Selvityksessä oli mukana 293 omakotitaloa, 42 rivitaloa ja 96 asuinkerrostaloa. Eniten vaurioita oli omakotitaloissa.

Laske Putkiremontin hinta Tee Putkiremontin Tarvekartoitus